PROJE POSTERİ/LOGOSU/KELİME BULUTU OLUŞTURMAK

Başladığınız projenizle ilgili afiş,logo ve kelime bulutu hazırlamak ve bunlar arasından oylama veya anket yoluyla projeniz için ortak bir tane seçmek biz öğretmenlerin ve öğrencilerin hem projeye adapte olmaları hem de proje ortağı okullarla etkileşim kurmaları açısından güzel başlangıçlardır ve bu tarz çalışmalar etkinliklere başlamadan önce projenin daha iyi benimsenmesini ve öğrencilerin projeye daha çabuk ısınmasını sağlar. Bu üç öge çoğu zaman birbirleriyle karıştırılsa da hemen her projenin ilk ve vazgeçilmez adımlarından biri olduklarını söyleyebiliriz. Aralarındaki farkı da anlayabilmek adına hepsini ayrı ayrı ele alalım.

  1. PROJE AFİŞİ/POSTERİ
Posterler bir düşünceyi ya da ürünü etkin bir şekilde yansıtmayı amaçlayan resim ve kısa yazılardan oluşan ilanlardır. Amacına uygun bir poster hazırlamak istiyorsanız öncelikle projenizi bir bakışta özetleyen, net, anlaşılır ve çarpıcı resimler seçmelisiniz. Proje adının yanı sıra varsa projeniz için oluşturduğunuz bir slogan da ekleyebilirsiniz. Sloganın da etkileyici bir iki cümleden oluşmasına ve net bir mesaj içermesine dikkat edin. Okul ve temsil eden öğretmenin adı da yer alabilir. Posterlerinizin alt veya üst kısımlarına eTwinning, EBA ve MEB logolarını yerleştirin.
Posterlerinizi Word programında hazırlayabileceğiniz gibi bunun için tasarlanmış siteleri ya da telefon uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Bilgisayar üzerinden çalışırken kullandığım iki site var : Canva ve Postermywall. Fakat Postermywall'u daha kullanışlı buluyorum. Bu sitelerin telefon uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Fakat benim bu aralar favori telefon uygulamam Posters uygulaması. Çok fazla seçeneği var ve daha pratik olduğunu düşünüyorum. Posterin yanı sıra GIF hazırlayıp projenizde farklı etkinliklerde de kullanabilirsiniz ya da bu GIF'i resim olarak kaydedip poster olarak kullanabilirsiniz. Bunun yanında en geniş fotoğraf ağının Postermywall uygulamasında olduğu da bir gerçek. Bunların dışında farklı uygulamalar deneyip kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.
                                                         Postermywall ile oluşturduğum:



  Posters ile oluşturduğum:


                  2. PROJE LOGOSU
Proje logosu projenizin temelinde yatan fikri temsil eden ve içerisinde grafiksel ögeleri barındıran sembol ya da şekillere verilen isimdir. Yani poster gibi slogan ya da birden fazla fotoğraf içermez. Sadece iç içe geçmiş birkaç simge bir araya gelebilir. Çoğu zaman amblem ile karıştırılır veya birlikte de kullanılabilir. Logo oluşturmak için yapmanız gereken tek şey estetik duygularınızı ve yaratıcılığınızı kullanarak projenizi temsil edebilecek bir veya birkaç simge/sembol kullanmak. Bunun için de birçok siteyi Google'dan ya da telefonunuza indirebileceğiniz birçok uygulamayı Playstore ya da Appstore'dan bulmanız mümkün. Ben Logo Maker ve Hatchful uygulamalarını şimdilik kullanmayı tercih ediyorum. Yalnız Hatchful uygulamasında oluşturduğunuz logoyu direkt olarak telefonunuza kaydedemiyorsunuz. Önce mail adresinize gönderip oradan ister bilgisayara ister telefona indirebilirsiniz. Biraz uğraşabilirim daha farklı şeyler oluşturmak istiyorum derseniz https://logomakr.com/ sitesini kullanabilirsiniz. Arama kısmına aradığınız konuyla ilgili kelimeyi İngilizce yazmanız gerekir. Çok farklı ve çeşitli seçenekler bulacağınıza emin olabilirsiniz.


                                                                    Logo Maker

                                                                           Hatcful



                                                        Logomakr.com

                 3. KELİME BULUTU
Kelime bulutu oluşturmak en basit olanı. Telefonunuza herhangi bir kelime bulutu/ word cloud uygulaması indirip iki dakika içinde projeniz için kelime bulutunuzu oluşturabilirsiniz. Tek yapılması gereken oluşturacağınız şekli seçip projenizle ilgili kelime veya kelime gruplarını yazmak. Oluştur deyip birçok seçenekten istediğinizi telefonunuza kaydedip proje sayfanıza ekleyebilirsiniz. Fakat kelime bulutunu logo ile karıştırmayın. Çoğu projede logolar bölümüne eklenmiş kelime bulutları var. Bence ikisinin birbirinden ayrılması ve ona göre sayfalara yüklenmesi gerekir.



Anlatacak birçok şey var elbette. Ama şimdilik bu kadar. Sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz. İçtenlikle cevaplayacağımdan şüpheniz olmasın. Hepinize iyi çalışmalar.













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

eTWINNING PROJESİ SEÇERKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

DÜZENLİ BİR TWINSPACE İÇİN...

E-TWINNING'TEN ERASMUS'A YOLCULUK