E-TWINNING'TEN ERASMUS'A YOLCULUK

e-Twinning projeniz sizi bir Erasmus+ K229 projesine nasıl taşır?
Bu soruyu yanıtlamadan önce e-Twinning ve Erasmus projelerinde olması gereken ortak birkaç noktadan bahsedelim.
 1. Timetable
Timetable, projeniz süresince gerçekleştireceğiniz ana ve alt etkinliklerin zaman çizelgesine planlı bir şekilde aktarımıdır.
2. Alt Etkinlikler
Projenizi uygularken, proje konunuzla bağlantılı düzenlediğiniz aktivitelerdir.
3.Proje Sayfaları
Projeye ait sosyal medya hesaplarıdır.
4. Yaygınlaştırma
Projenizi tanıtma ve yayma çalışmalarıdır. Ayrıca projenize destek verebileceğini düşündüğünüz herhangi bir kurum veya kuruluş ile işbirliği içinde çalışabilirsiniz.
5. Çevrimiçi Toplantı 
Proje ortaklarınızla internet üzerinden yaptığınız görüşmelerdir.
6. Veli İşbirliği 
Projelerde velilerle işbirliği içinde olmak hatta onlara da proje etkinliklerinde rol vermek projeniz açısından önemlidir.
7. Anketler
Bir projeye başlarken ve proje sonunda yapılan anket çalışmaları projenin değerlendirme çalışmalarının önemli parçalarıdır.
8. Web 2.0 Araçları
 Teknoloji kullanımı her alanda olduğu gibi proje çalışmalarının da olmazsa olmazıdır.
9. Öğrenci Etkileşimi
Proje ortağı okullarda öğrencilerin birbirlerini tanıması ve kaynaşmasını sağlamak gerekir. Bunun için çeşitli etkinlikler planlanabilir.
10. Okul Tanıtımları
Proje ortaklarının okul tanıtımı yapmaları hem ortakların birbirlerini tanımaları hem de projeyi takip eden yada inceleyenlerin bu okullar hakkında bilgi edinmelerini sağlar.
11. Yaş Grupları
Projeye dahil edilecek öğrencilerin yaş aralığının çok olmayacak şekilde belirlenmesi ve tüm ortakların bu yaş aralığına uygun öğrenciler seçmesi gerekir. Yaş aralığını geniş tutmak hem değerlendirmede hem de proje uygulama sürecinde dezavantajdır. (Her iki durum da tecrübeyle sabittir.)
12. Proje Ürünü
Projenizin sonunda bir proje çıktısı olmak zorundadır. Bu projenizde ortak olarak ne ürettiniz? Fakat bu proje çıktısı tüm proje çalışmalarınızı kapsayacak ve bir bütün oluşturacak bir ürün olmalıdır. Örneğin; bir dergi&kitap proje ortak ürünüdür, fakat bir akrostiş şiir ortak etkinlik kapsamındadır.

Tüm bunlar e-Twinning ve Erasmus+ K229 projelerinin ortak noktalarındandır. Erasmus+ K229 formunda e-Twinning ile ilgili ya da dolaylı yoldan bağlantılı olan sorular mevcut. Erasmus+ K229 projenize e-Twinning projesi olarak devam etmek istediğinizi belirtmeniz proje değerlendirmesi açısından avantajlı bir durum olabilir. Ama bana sorarsanız bir e-Twinning projesini Erasmus+ K229 projesi olarak revize edip başvurmanız daha gerçekçi ve daha avantajlı bir durumdur. Öncelikle bazı detaylara dikkat etmemiz gerekiyor. Peki nedir bu detaylar bir bakalım:

  • Proje Konusu
Erasmus+ K229'da projelendirmek istediğiniz konunun okulun hangi ihtiyacından doğduğunu ya da projenizle okulunuzda yaşadığınız hangi tür problemi çözmek istediğinizi detaylı olarak anlatmanız gerekir. Dolayısıyla eTwinning projenizin konusunu da buna göre seçmelisiniz. Ayrıca konu seçerken o yıl öncelik verilecek olanlardan birini seçmeniz daha iyi olabilir.

  • Proje Ortakları
eTwinning projelerinde elbette ortak sayısında bir sınırlama yok. Fakat Erasmus+ K229'u göz önünde bulundurursak ortak sayısının 5'i geçmemesi ve de tabi ki her birinin farklı bir ülkeden olması gerekir. (Öğrenci hareketliliği açısından ülkelerin de birbirine yakın olması avantaj sayılabilir.)

  • Ortak Bulma Formları
Proje ortaklarınızı e-Twinning Live bölümündeki ortak bulma formları kısmından bulmanız yine projeniz açısından avantaj sağlayabilir. Erasmus+ K229 başvuru formunda ortaklarınızı nasıl bulduğunuza dair bir soru da mevcut.

  • Ortak Sorun/İhtiyaç 
Erasmus+ K229'da yazdığınız projede sizi motive eden okul ihtiyaçlarını veya problemlerini detaylandırmanız gerektiğini söylemişken, proje ortaklarınızın da aynı problemlere sahip ve sizinle ortak ihtiyaçları olan okullardan seçilmesi gerektiğini de belirteyim. Bu yüzden yazacağınız
e-Twinning projenizde bu gibi unsurları da göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

Herkese projelerinde kolaylıklar diliyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

eTWINNING PROJESİ SEÇERKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

DÜZENLİ BİR TWINSPACE İÇİN...