DÜZENLİ BİR TWINSPACE İÇİN...

eTwinning Twinspace bölümü projelerimizi yürüttüğümüz sanal bir atölye gibidir. Bu sanal atölyede bireysel çalışmalar için proje ortaklarının her birinin ayrı alanları olduğu gibi aynı zamanda ortak çalışmaların sergilendiği alanlar da mevcut. Proje toplantılarınızı düzenleyeceğiniz ya da tartışma/fikir alış verişi/beyin fırtınası yapabileceğiniz sanal toplantı odaları (sohbet odası, çevrim içi toplantılar, forumlar) da bu sanal atölyede yer alır.
Peki bu sanal atölyemizi nasıl düzenlemeliyiz?

  1. MATERYALLER BÖLÜMÜ : Bu bölümü sanal atölyenizdeki bireysel sanal klasörleriniz olarak düşünebilirsiniz. Her proje ortağı "Görüntüler, Videolar ve Dosyalar" bölümlerinde kendisi için ayrı klasörler açmalıdır. Projenizin çalışma planına göre fotoğraf, video ve dosyalarınızı bireysel klasörlerinize ekleyin.
  2. SAYFALAR BÖLÜMÜ : Bu bölüm projenizin esas alanıdır. Projenize dair incelemeler bu bölümden yapılır, yani projenizi baştan sona anlatan, belgeleyen ve sunan temel alandır. Öyleyse her projede olması beklenen belli başlı sayfalar başlıklarından örnekler verelim:
  • Proje Hakkında/ Proje Planı
  • Kişi Listesi
  • Şehir/Okul Tanıtımı
  • Proje Poster/Logo/Kelime Bulutu
  • Proje Ortağı Okul Konumları
  • Proje Anketleri
  • Proje Yaygınlaştırma Haberleri
  • Proje Çevrim İçi Toplantıları
  • Veli İzin Belgeleri
  • Aylık Proje Etkinlikleri
  • Proje Ortak Sayfaları Linkleri (facebook, watsapp, blog vs.)
  • Proje Çıktıları/Ürünleri
  • Proje Değerlendirme (Veli/Öğrenci/Ziyaretçi Görüşleri)
  • İşbirlikçi Çalışmalar
  • Proje Değerlendirme Raporu
Bu gibi başlıklar altında paylaşım yaparken kullandığımız alana "Padlet" gömerek bu uygulamayı en azından bu alanda kullanmanızı asla tavsiye etmiyorum. Bu ne yazık ki eski olan ve yeni güncellemeye uymayıp eğreti kalan bir alışkanlık gibi bir şey. Önceden Padlet uygulaması sanal mantar pano görevi gördüğünden hem web aracı kullanmış olmak adına hem de sayfalarda paylaşım yaparken düzenli ve pratik bir alan oluşturmak adına çok işe yarıyordu. Geçen sene gelen "Twinboard" güncellemesi ile bu uygulamaya gerek kalmadı. Çünkü "Twinboard" sanal atölyemizin hem kullanışlı hem de pratik mantar panosu oldu. Üstelik Padlet'ten daha iyi. Yani iki sanal mantar panoyu iç içe gömmek bence çok mantıksız. Üstelik paylaşım yaparken ekstra iş yükü çıkarıyor.
     
      3. FORUM BÖLÜMÜ : Bu bölümde öğrencilerin de aktif olmasına özen gösterin. Örneğin; aylık etkinliklerinizin çalışma süreci ile ilgili tartışmalar oluşturabilir, fikir alış verişi yapabilirsiniz.
   
      4. ÇEVRİM İÇİ TOPLANTILAR : Burada sohbet odasına katılıp yazışarak toplantı yapabilirsiniz ya da dilerseniz etkinlik oluşturup toplantınızı görüntülü sohbet şeklinde yapabilirsiniz. Toplantılarınızı belgelemek adına birkaç ekran görüntüsü almayı unutmayın.

     5. ÜYELER : Projenizde çalıştığınız öğrencilerinizi, görüşlerini alacağınız misafirleri (veliler vs.) buradan eklersiniz. "Üyeleri Davet Et" kısmından kullanıcı adı ve şifre oluşturarak kaydınızı yaparsınız. Kullanıcı adını ve şifreyi mutlaka not alın. Ayrıca öğrencilerinizi isim ve soy isimleri ile kaydetmeyin. Örneğin, soy adlarına okulun yada il/ilçenizin ismini yazabilirsiniz.

      Öğrencileriniz kullanıcı adı ve şifreleriyle proje sayfalarına düzenli olarak giriş yapmalılar ve aktif olmalılar.(Ana sınıfı öğrencileri dışında) Yüzlerinin görünmediği bir profil resmi eklemeli ve kendilerini tanıtan kısa bilgi vermeliler. (Bu öğretmenler için de geçerli.) Proje günlüklerine yaptıkları etkinlikleri düzenli olarak yazmalılar. Forum bölümünde aktif olmalılar. Ayrıca proje günlüklerinde yapılan çalışmaları takip edip beğeni ve yorum yapabilmeliler.
     Öğretmen Bülteni kısmında duyurularınızı yayınlamayı unutmayın. Projenizle ilgili iletişim kurarken twinspace kısmından mesajlaşmanızı tavsiye ederim.
      Herkese iyi çalışmalar dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

eTWINNING PROJESİ SEÇERKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER

PROJE POSTERİ/LOGOSU/KELİME BULUTU OLUŞTURMAK